Quan arriba el gener, molts de nosaltres sentim que la motivació pot decaure. Les festes s’han acabat, les temperatures solen ser baixes, i les factures nadalenques es fan notar. Aquestes sensacions han donat lloc a la popularitat del que es coneix com a Blue Monday, considerat per alguns el dia més trist de l’any.
Però, quina és la història darrere d’aquest concepte? I com es va fer famós a Europa?
Els orígens del Blue Monday
El terme Blue Monday va ser creat el 2005 pel psicòleg britànic Cliff Arnall com a part d’una campanya publicitària per a una agència de viatges. Arnall va afirmar que havia creat una “fórmula científica” per identificar el dia més depriment de l’any. Aquesta fórmula tenia en compte factors com el clima, els nivells de deute post nadalenc, la motivació personal i el temps transcorregut des de Nadal.
Tot i que la idea del Blue Monday no té base científica i ha estat criticada per molts psicòlegs, el concepte es va popularitzar ràpidament pels mitjans de comunicació i va captivar l’imaginari col·lectiu.
L’expansió a Europa
El Blue Monday va arribar a Europa principalment a través de les campanyes de màrqueting que aprofitaven aquest dia per promocionar viatges, activitats de benestar o fins i tot descomptes per animar els consumidors. Mitjans britànics com The Guardian i BBC van ser alguns dels primers a donar cobertura al tema, consolidant-lo com un fenomen cultural.
A partir d’aquí, la idea es va escampar per altres països europeus, incloent-hi Espanya, on empreses i marques han aprofitat el concepte per connectar amb el seu públic i oferir solucions per combatre la tristesa del gener.