Per què el 17 de març?

Molt fàcil, perquè és l’aniversari de la mort del sant. Patrici va morir l’any 461 a Saul, en el comtat de Down, on havia fundat la seva primera església en un graner petit i senzill situat prop de la desembocadura del riu Slaney. Està enterrat en els terrenys de la catedral de Down, en Downpatrick, on una làpida commemorativa de granit de la muntanya de Mourne indica la ubicació de la seva tomba. Els qui celebren el Dia de Sant Patrici segons el seu significat original el consideren un dia tradicional dedicat a la renovació espiritual.

 

Quan es va celebrar la primera desfilada?

Curiosament, la primera desfilada del Dia de Sant Patrici no es va celebrar a Irlanda, sinó a Boston (els Estats Units) el 1737. El 1766 es va organitzar una desfilada “oficial” a Nova York. Irlanda va trigar una mica més. Celebrem la nostra primera desfilada el 1903 a Waterford, mentre que Dublín es va unir al club el 1931. Avui dia, la desfilada de Dublín és un gran esdeveniment teatral i colorit que recorre el centre històric de la ciutat amb espectacles animats i bandes internacionals.

 

 

Qui va inventar el Dia de Sant Patrici?

Brindem per Luke Wadding, un frare franciscà de Waterford (Irlanda) els persistents esforços del qual van aconseguir que el 17 de març es convertís en un dia festiu. Wadding va néixer el 1588 i va morir el 1657 a Roma. Les seves restes estan enterrades en el col·legi de St. Isidore, del qual va ser fundador. En la Galeria Nacional d’Irlanda s’exposa un retrat del frare que és obra de Carlo Maratta, mentre que la ciutat de Waterford li commemora amb una estàtua al costat de l’església francesa (Greyfriars).

 

Hi ha alguna desfilada peculiar?

Curts, llargs, absurds o seriosos, a Irlanda es realitzen tot tipus de desfilades per a celebrar el Dia de Sant Patrici, des del més gran a Dublín fins al més matiner en Dingle, en el comtat de Kerry, que comença a les 6 del matí. A Armagh se celebra un festival d’una setmana i Belfast organitza una desfilada de carnestoltes i un concert. La desfilada més curta del món solia celebrar-se a Dripsey, en el comtat de Cork, i el recorregut anava d’un pub a un altre. Per desgràcia, la desfilada ha desaparegut, però encara pots divertir-te en aquesta localitat amb la carrera de cotxes i tractors vintage de Dripsey.

 

És cert que Sant Patrici era irlandès?

No, no va néixer aquí. Es creu que Sant Patrici procedia de Gal·les o d’Escòcia, on va ser segrestat als 16 anys i portat a Irlanda del Nord com a esclau. Una vegada aquí, va ser enviat a la muntanya de Slemish, en el comtat de Antrim, per a cuidar ovelles. Però va tenir una visió durant la seva fugida i va tornar a Irlanda per a difondre el cristianisme. En aquesta illa va romandre la resta de la seva vida, predicant, batejant i construint esglésies fins que va morir l’any 461 en el comtat de Down.

 

Per què ho celebrem amb trèvols?

Es diu que quan Sant Patrici va tornar a Irlanda, va usar un trèvol per a parlar als pagans irlandesos de la Santíssima Trinitat. Sant Patrici utilitzava les tres fulles d’aquesta planta per a representar al Pare, al Fill i a l’Esperit Sant quan predicava el cristianisme, per això s’associa aquesta planta al sant patró. El Dia de Sant Patrici veuràs trèvols per tot arreu, fins i tot a la Casa Blanca, ja que tots els anys ofereixen un bol de trèvols al President dels Estats Units.

 

 

Quins llocs d’Irlanda va visitar?

A tota Irlanda hi ha llocs associats amb Sant Patrici, la qual cosa demostra el lluny que va arribar en els seus viatges aquest sant del segle V. La Roca de Cashel, en el comtat de Tipperary, i Croagh Patrick, en el comtat de Maig, es troben entre els més famosos, però hi ha molts més. Segueix la ruta de Sant Patrici a Irlanda del Nord i visita les dues impressionants catedrals de Armagh dedicades al sant, així com l’església de Saul i el Centre de Sant Patrici, en el comtat de Down.

 

Realment va bandejar Sant Patrici a les serps?

Segons la tradició, a Irlanda no hi ha serps perquè el nostre sant patró les va perseguir fins que es van endinsar en la mar. És una bona història, però la majoria de científics creu que mai hi ha hagut serps a Irlanda. T’interessa conèixer més sobre la història natural d’Irlanda, inclosos els rèptils? Visita el meravellós Museu d’Història Natural en Kildare Street (Dublín), un bell edifici victorià en el qual aprendràs més sobre la fauna de la illa.

 

 

Per què vesteix la gent de verd?

Actualment, el verd s’associa amb el Dia de Sant Patrici perquè les persones d’ascendència irlandesa de tot el món es posen una peça d’aquest color el 17 de març. Però l’ús del verd no es va convertir en tradició fins al segle XIX. Abans d’aquest moment, el color que més s’associava amb Sant Patrici era el blau. Avui dia, tot gira entorn del color del jade i la maragda, de la molsa i l’olivera, així que si visitaràs Irlanda el 17 de març o en dates pròximes a aquest dia, assegura’t de portar una cosa verda.