Avui és Sant Valentí, un dia de celebració a gran part dels països anglosaxons, i que s’ha anat estenent arreu del Món. La festivitat de Sant Valentí forma part del Santoral Cristià i se celebra cada any el 14 de febrer, en honor a diversos Sants anomenats Valentí.

Tot i que no es pot determinar quin dels Sants Valentins va originar la tradició del dia dels enamorats, el més citat és Sant Valentí de Roma, del qual es diu que casava a soldats empresonats a les presons de l’Imperi Romà amb les seves dames, quan el Cristianisme havia estat prohibit per Claudi II. Aquest, a l’assabentar-se el va fer empresonar, i va ordenar decapitar-lo.

No va ser fins l’any 1382, que es va establir la primera associació de Sant Valentí amb l’amor romàntic. Va ser el poeta anglès Geoffrey Chaucer, que va escriure el seu poema Parlament dels ocells, i al qual escrivia:

For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make

 

(Per això va ser el dia de Sant Valentí, quan cada ocell ve allà per triar el seu company)

Curiosament, alguns estudiosos de la literatura anglesa posen en dubte que Chaucer es referís a Sant Valentí de Roma, tenint en compte el canvi del calendari Julià al calendari Gregorià que utilitzem actualment, sinó que creuen que podria estar-se referint a Sant Valentí de Gènova, que se celebra el 3 Maig.

Nosaltres no podem confirmar ni desmentir l’origen de la festivitat de Sant Valentí, però en qualsevol cas, us desitgem un feliç dia dels enamorats.