Avui 8 de març de 2024, celebrem un dia especial dedicat a reconèixer el valor, les lluites i les contribucions de les dones a la societat en tot el món. El Dia Internacional de la Dona és molt més que una simple commemoració, és una oportunitat per reflexionar sobre el progrés realitzat fins ara i per comprometre’ns a continuar treballant cap a la igualtat de gènere.

Un exemple inspirador d’aquesta determinació és la història de la Montse. La Montse demostra amb el seu exemple que ser dona no significa ser inferior ni mancar de capacitats per liderar. El seu viatge a Canadà el passat desembre, concretament a Calgary, va ser una ocasió per aprofundir en aquesta idea.
Calgary

Aquest monument, anomenat “Les dones són persones!”, és un homenatge a les Famous 5, un grup de cinc dones d’ Alberta que van lluitar valentament perquè les dones canadenques fossin reconegudes constitucionalment com a “persones”. Encapçalades per Emily Murphy i amb el suport d’Irene Parlby, Louise McKinney, Henrietta Muir Edwards i Nellie Mcclung, aquestes dones van iniciar una lluita històrica. Tot i que el seu cas va ser inicialment rebutjat pel Tribunal Suprem del Canadà el 1928, van continuar la batalla fins que, el 18 d’octubre de 1929, el Comitè Judicial del Consell Privat Britànic va decidir a favor de les dones, reconeixent-les com a “persones” elegibles per ser nomenades al Senat.

 

Aquesta victòria no només va tenir repercussions a Canadà, sinó que va ser un pas significatiu en la lluita per la igualtat de gènere a escala mundial. El monument erigit a Calgary i el seu equivalent a Ottawa simbolitzen aquesta lluita i la perseverança de les dones en la cerca de la seva plena igualtat i reconeixement.

 

En aquest Dia Internacional de la Dona, recordem les històries com la de les Famous 5 i celebrem els èxits i les contribucions de les dones en tots els àmbits de la vida. Cadascuna d’elles ens recorda el poder de la determinació i la capacitat de canviar el món. Avui, i cada dia, seguim compromesos amb la construcció d’un futur més igualitari i just per a tothom.