El Nadal és l’època de tradicions per excel·lència, i és curiós veure que hi ha algunes tradicions que traspassen fronteres, com la Missa del Gall, que els països anglosaxons es coneix com “Mass on Christmas Eve”, que se celebra la mitjanit del 24 al 25 de Desembre. També és molt comú el bany al mar algun dels dies de l’època de Nadal, i mentre a Catalunya i Espanya se sol començar l’any llençant-nos al mar el dia 1 de gener, a Irlanda i Regne Unit per exemple ho fan el mateix dia de Nadal.

Muérdago

Una de les tradicions que no compartim està relacionada amb una planta típica de Nadal, el vesc. Tot i que es creu que la tradició de penjar el vesc prové dels països nòrdics, aquesta tradició s’ha popularitzat al veure-la reflectida en multitud de pel·lícules. Als països anglosaxons és costum que dues persones que coincideixen sota el vesc es facin un petó, i per facilitar-ho, se sol penjar el vesc al marc de la porta.

La antiga tradició celta, atorgava al vesc magnífics poders curatius, i es creu que el penjaven a les cases per guarir als malalts foragitant als mals esperits. Durant una època el vesc va ser prohibit a Irlanda al considerar-lo un símbol del paganisme. Actualment les llars irlandeses pengen vesc a les seves portes com a símbol de pau i bona voluntat, tot i que algun petó s’escapa de tant en tant.