halloween

Sabíeu que per trobar l’origen del Halloween, hem de referir-nos al passat celta d’Irlanda? Concretament al festival de Samhain.

Samhain és el mes de novembre en llengua gaèlica. És una paraula amb etimologia gaèlica i vol dir “el final de l’estiu”. Samhain era la festivitat més important del calendari pagà i tenia com a objectiu la celebració del final de la temporada de collites en la cultura celta.

Originalment, el Samhain tenia tres elements distintius.

En primer lloc era un important festival de foc, celebrat des de la vesprada del 31 d’octubre  i durant tot el dia següent. Les flames del foc vell eren apagades i reengegades pels druides en un procés cerimonial.

També representava una festivitat semblant al que actualment celebrem la nit de Cap d’Any, la qual cosa va aportar la idea de fer fora el que és vell, i donar entrada al que és nou.

Pels avantpassats pagans, el Samhain marcava el final del cicle pastoral, un moment en que es feia la collita i era emmagatzemada pel llarg hivern, i el bestiar tornava dels camps als estables i era seleccionat per a la matança o la cria.

Però també es considerava, d’una manera semblant a l’actual nit de Cap d’Any, el moment en què les ànimes dels difunts tornaven a casa seva i els esperits potencialment malignes eren alliberats de l’Altre Món i es feien visibles per als humans.

Esperem que gaudiu del Halloween i no us trobeu cap esperit maligne 🎃👻